Τετάρτη 5 Μαΐου 2010


Η νέα πραγματικότητα: Απορίες



Θα πρέπει να αρχίσω ζητώντας συγγνώμην απ τους υπομονετικούς και καλοπροαίρετους αναγνώστες αυτού του blog που για τόσο μεγάλο διάστημα, πάνω από ένα μήνα, δεν έγραψα τίποτε για όλα όσα συνέβησαν. Έχω όμως μια πολύ σοβαρή δικαιολογία. Δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει και, ελπίζω να το έχετε διαπιστώσει, δεν μπορώ να γράφω για πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Εξάλλου αυτή ήθελα να είναι η λειτουργία αυτού του blog. Θα ήθελα δηλαδή να αποτελεί ένα χώρο που προτείνει ερμηνείες όσων συμβαίνουν.

Δηλαδή, θα μου πείτε, τώρα πια κατάλαβες τι συνέβαινε τόσον καιρό; Όχι. Σαφώς όχι. Τα κενά και οι απορίες μου παραμένουν. Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί και φτάνουν στ αυτιά μου μού φαίνονται εντελώς αστείες. Νομίζω όμως ότι τώρα που έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής μας ζωής πρέπει και να συμμεριστώ τις απορίες μου και να κοιτάξω προς το παρελθόν αναζητώντας αιτίες, αλλά κυρίως τo μέλλον μαζί σας. Θα ξεκινήσω λοιπόν με τις απορίες μου.

Θυμάμαι την μέρα που είχα πει σε μια παρέα φίλων αυτό που έβλεπα ότι είναι ο σχεδιασμός του Παπανδρέου, που τον είχα περιγράψει στο Grand Chessboard. Θυμάμαι την αντίδραση ενός απ τους φίλους μου, που αφού δέχθηκε ότι η ερμηνεία μου είναι λογική – και μάλιστα η μοναδική λογική ερμηνεία των όσων συνέβαιναν, μου δήλωσε ότι η ανάλυσή μου τον είχε φοβίσει. Μου είπε μάλιστα «μας βλέπω …» και συνέχισε περιγράφοντας μια σκηνή απ αυτές που είδατε στα βίντεο της κ. Αλεξανδράτου, με την Ελλάδα βέβαια στον ρόλο της Τζούλιας.

Ο φίλος μου φυσικά δεν είχε καθόλου άδικο. Και δεν το λέω απλώς επειδή σήμερα ξέρουμε ότι έτσι συνέβησαν τα πράγματα, το δέχθηκα και τότε ως ενδεχόμενο επειδή η παρατήρησή του ήταν πολύ λογική. Αν πας να πολεμήσεις εναντίον εξαιρετικά ισχυρών αντιπάλων, ασφαλώς κινδυνεύεις να υποστείς πανωλεθρία. Και το έγραψα από τότε και εδώ. Είπα προτάσεις όπως «Παίζει τα ρέστα του», ή «Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω αν τελικώς θα δουλέψει»

Όντως, ο Παπανδρέου έπαιξε ρέστα. Το σχέδιο προχώρησε και εκτελέστηκε. Και τελικώς δεν δούλεψε, ή τουλάχιστον δεν έδωσε τα αποτελέσματα που έλπιζα –κι όχι μόνον εγώ, μάλλον όλοι πλην των κερδοσκόπων- ότι θα μπορούσε να δώσει. Και κατά μια έννοια σήμερα βρισκόμαστε στην θέση της κ. Αλεξανδράτου. Ήταν μια απ τις εκδοχές, μια πολύ κακή εκδοχή βέβαια πλην όμως υπαρκτή. Α, και δεν έχω πρόβλημα να αποδεχθώ ότι υπήρξα πολύ αισιόδοξος σε σχέση με την κατάληξη του σχεδίου. Εξάλλου η χαρά μου για το ότι έβλεπα τον πρωθυπουργό να αντιλαμβάνεται την μεγάλη σκακιέρα δεν έχει κατά κανένα τρόπο ελαττωθεί σήμερα. Σκεφτείτε μόνον ποιά θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν πρωθυπουργός ήταν ο Καραμανλής.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω ή να αποδεχθώ. Όμως από εδώ και πέρα αρχίζουν οι απορίες. Και σκοπεύω να σας δώσω μια μικρή λίστα τους.

Καλά, η Ελλαδίτσα βρέθηκε μπλεγμένη – έστω με δική της πρωτοβουλία – σ ένα πόλεμο κατά της κερδοσκοπίας. . Οι κερδοσκόποι νίκησαν εύκολα. Καλά, η Ελλαδίτσα έχασε με κάτω τα χέρια. Η Ευρώπη όμως τι έπαθε;

Δεν θεωρώ ότι οι κ. Rehn, Junker, Trichet και Van Rompuy ανήκουν σε κάποια δεύτερη η τρίτη κατηγορία. Όμως και αυτοί φαίνεται να απέτυχαν παταγωδώς, και μάλιστα όχι μόνο στις προβλέψεις τους αλλά και στις κινήσεις τους. Το πόσο εύκολα φαίνεται να έχασαν τον πόλεμο που συμφώνησαν –κατά δηλώσεις τους- να ξεκινήσουν κατά των κερδοσκόπων είναι απλώς εκπληκτικό. Τουλάχιστον ο Παπανδρέου έπεσε μαχόμενος. Σαν σκυλί πολέμησε ο άνθρωπος. Αυτοί όμως, άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερη ισχύ πώς έχασαν έτσι; Σας φαίνεται λογικό;

Οι άνθρωποι αυτοί για να απαντήσουν στους κερδοσκόπους έστησαν ένα μηχανισμό, που όπως φαίνεται έλπιζαν ότι δεν θα χρειαστεί, του οποίου και μόνον η εξαγγελία θα ήταν αρκετή για να αποθαρρύνει τους όποιους παίκτες. Και η εξαγγελία, στις 25 Μαρτίου του μηχανισμού όντως έρριξε τα spread απ τις 380 μονάδες στις 300. Για δυο μέρες. Γιατί μετά πήγαν στις 400 κι ανέβαιναν. Και όπως φαίνεται, όλοι αυτοί οι σημαντικοί και ευφυείς άνθρωποι περίμεναν μια αποκλιμάκωση, που αφού δεν ήρθε απότομα απεδέχθησαν ότι θα έρθει σιγά σιγά.

Όμως οι εξελίξεις τους διέψευσαν ξανά, γιατί τα spread συνέχισαν να ανεβαίνουν. Ώσπου έγινε συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη. Και την επόμενη μέρα, τα spread απ τις 430 μονάδες έπεσαν στις 350. Για μια μέρα όμως αυτή τη φορά. Και μετά ανέβηκαν ξανά κι έφτασαν τις 580. Κι εκεί ο Παπανδρέου αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να περιμένει άλλο, και δήλωσε ότι θα ζητούσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Και τα spread έπεσαν για μια μέρα, απ τις 580 στις 560 μονάδες, αν θυμάμαι καλά. Και μετά πήγαν στις 700. Και μετά σταμάτησαν οι συναλλαγές, αφού τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στην κατηγορία junk.

Η Ευρώπη λοιπόν έστησε ένα μηχανισμό που όχι απλώς απέτυχε, στην ουσία την γελοιοποίησε. Η μόνη δυνατή ερμηνεία της εξέλιξης των spreads είναι ότι οι κερδοσκόποι δεν έδιναν δεκάρα για τον μηχανισμό. Ακριβέστερα, χρησιμοποιούσαν αντιθέτως τα στάδια υλοποίησής του για να μπορούν να ρίχνουν τις τιμές για μια δυο μέρες, πιθανότατα για να ξεπουλήσουν και να ξανα-αγοράσουν μετά, όταν θα ήταν ψηλότερα. Και τώρα σας ρωτώ. Είναι λογικό να πιστέψει κανείς ότι αυτοί οι Ευρωπαίοι που κατάφεραν να κάνουν το ευρώ πρώτο νόμισμα στον κόσμο και να μπορέσουν να ελέγξουν την τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 τόσο αποτελεσματικά, έπεσαν τόσο άδοξα χωρίς τουφεκιά;

Εδώ βέβαια οι ως συνήθως απερίσκεπτοι δημοσιογραφούντες και δημοσιολογούντες έχουν μια κουβεντούλα να πουν. Τι να σου κάνει ο Trichet και ο Junker όταν η Merkel μια τα λέει έτσι και μια αλλιώς επηρεαζόμενη απ την προεκλογική περίοδο της Ρηνανίας Βεστφαλίας; Οι κερδοσκόποι απλώς χρησιμοποίησαν αυτές τις εσωτερικές ευρωπαϊκές αντιθέσεις για να παίξουν το παιχνίδι τους.

Η παρατήρηση αυτή όμως όχι απλώς δεν λύνει το πρόβλημα, ίσα ίσα το δυσχεραίνει. Δηλαδή ο Trichet και ο Junker δεν ήξεραν ότι επίκεινται γερμανικές εκλογές; Δεν μπορούσαν λοιπόν να προβλέψουν τις δυσκολίες της Γερμανικής κυβέρνησης; Θα ήταν λογικό να πιστέψουμε ότι ξεκίνησαν με τόσες τυμπανοκρουσίες ένα πόλεμο –κατά την δική τους δήλωση, επαναλαμβάνω - χωρίς να πάρουν υπόψη τους αυτή την παράμετρο; Και δεν τους τόπε η κ. Merkel απ την αρχή;

Τα προβλήματα μάλιστα αυτής της ερμηνείας δεν σταματάν καθόλου εδώ. Το σκεπτικό εδώ περιλαμβάνει την υπόθεση ότι δεν είδαν την εξέλιξη ούτε καν οι συνήθως προσεκτικότατοι Γερμανοί, που προφανώς ήξεραν τι στάση θα ακολουθήσουν –ε γιατί είναι εντελώς τρελό να υποθέσουμε ότι έπαιρναν τις αποφάσεις τους μέρα την μέρα.

Και η Γερμανία έχασε περισσότερο απ οποιονδήποτε άλλον στο παιχνίδι. Το κράτος που έχει την σταθερότητα του νομίσματός του συνταγματικό όρο και του οποίου οι πολιτικοί χρειάστηκε να νομοθετήσουν ότι το ευρώ θα είναι εξίσου σταθερό με το μάρκο όταν δημιούργησαν την ευρωζώνη, κατάφερε να ρίξει το νόμισμά του κατά 10% τουλάχιστον μέσα σε δυο μήνες. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, απ το 1,47 έπεσε στο 1,30. Και η Γερμανία έχει στηρίξει την ισχύ της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ακριβώς στην νομισματική της σταθερότητα. Κι οι κερδοσκόποι κέρδισαν πολύ περισσότερα απ αυτή την αλλαγή ισοτιμιών , όπως είχαμε πεί σε παλιότερο post παρά απ τα ομόλογα και Credit Default Swaps της Ελλάδας.

Κι όχι μόνον αυτό. Ας παρατηρήσουμε ότι η υπόθεση εργασίας μας σ αυτό το σενάριο είναι ότι απέτυχαν οι Ευρωπαίοι επειδή δεν βοήθησε η Merkel. Δηλαδή βεβαίως αν βοηθούσε και δεν έκανε τις απ όλους κατακεκριμένες παλινωδίες το ευρωπαϊκό σχέδιο θα πετύχαινε. Ναι, αλλά γιατί έκανε συνεχώς πίσω η Merkel; Προφανώς για να μη δώσει λεφτά, πράγμα που δεν θα άρεσε στους ψηφοφόρους της.

Ναι αλλά έτσι που τα κατάφερε, κατά την υπόθεσή μας, τώρα θα χρειαστεί να δώσει πολύ περισσότερα λεφτά, αφού το πακέτο στήριξης αναγκάστηκε να φτάσει τα 110 δισεκατομμύρια και βάλε. Ενώ μια καθαρή θετική στάση της θα κατάφερνε –κατά την υπόθεση-να κάνει τον μηχανισμό να δουλέψει κατά τα υπολογισθέντα, δηλαδή να ρίξει τα spreads χωρίς να χρειαστεί να δοθούν καθόλου χρήματα, ή έστω δίνοντας ελάχιστα – ρίχνοντας την πιστολιά στον αέρα.

Την πάτησε λοιπόν και η Merkel. Και δεν την πάτησε απλώς, την πάτησε χειρότερα απ όλους. Γιατί και το ευρώ έπεσε τραγικά, και θα χρειαστεί να δώσει ένα σωρό λεφτά τώρα, και χρειάστηκε να δεσμευτεί γι αυτό προεκλογικά, δηλαδή χάνοντας και τον υποτιθέμενο στόχο της που ήταν να κερδίσει ψηφοφόρους απ την σκληρή της στάση. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι την πάτησε εκτός απ τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Eurogroup και η Γερμανία και μάλιστα τόσο τραγικά;

Και η ήττα της Merkel δεν σταματάει εκεί. Η Merkel επιβάλλοντας την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό, όπως ήδη είχα γράψει, στην ουσία παραδίδει την ηγεσία της Ευρώπης στην Αμερική. Έχετε δει ξανά ηγέτη να παραδίδει οικειοθελώς την εξουσία του τόσο εύκολα, για μια εκλογή που στο κάτω κάτω της γραφής δεν είχε και μεγάλη σημασία; Πρέπει να πιστέψουμε δηλαδή ότι το επίπεδο της Merkel και των συνεργατών της είναι χειρότερο κι απ αυτό της αυλής του Καραμανλή ώστε να μην έχει κανένα άλλο κριτήριο παρά το κοντόφθαλμο πολιτικό κόστος, και μάλιστα ελάχιστο, και κατά τα λοιπά γαία πυρί μιχθήτω; Σας φαίνεται λογικό κάτι τέτοιο;

Αλλά το σενάριο έχει και συνέχεια, και μάλιστα πολύ χειρότερη. Όπως φαίνεται, η ελληνική νόσος μεταδίδεται και μάλιστα ταχύτατα και στα υπόλοιπα PIIGS, τα «γουρούνια» της Ευρώπης. Τα πορτογαλικά, ισπανικά και ιρλανδικά spreads έχουν πάρει την ανιούσα. Τι θα κάνει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα ενεργοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό και γι αυτούς; Ή θ αρχίσει να σφυράει αδιάφορα; Θα τους αφήσει να καταρρεύσουν; Ή ελπίζει ότι το ελληνικό παράδειγμα έχει αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους παρά την περιφανή νίκη που κατήγαγαν εναντίον των ευρωπαϊκών σχεδιασμών; Και τι θα κάνει τώρα η Γερμανία της Merkel; Θα δώσει κι άλλα ή θα αφήσει την Ευρώπη να διαλυθεί; Τι απ αυτά σας φαίνεται λογικό;

Συζητώντας αυτές τις απορίες μου με φίλους, δέχθηκα απ τους πιο επίμονους υποστηρικτές αυτής της γραμμής ως απάντηση την ακραία εκδοχή ότι η Γερμανία ενδεχομένως επιδιώκει την διάλυση της Ευρώπης. Ναι, αλλά εδώ πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί πολίτες, δηλαδή οι ψηφοφόροι; Θα δεχθούν να αφήσουν την αγορά τους έξω από κάθε έλεγχό τους; Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο βασικότατος πελάτης της Γερμανίας είναι η υπόλοιπη Ευρώπη. Πόσο έξυπνο κι ωφέλιμο για τους Γερμανούς είναι κάτι τέτοιο; Κι αν είναι έτσι, γιατί η Γερμανία δίνει λεφτά στην Ελλάδα και δεν το ξεκόβει απ την αρχή; Σας βγάζει νόημα κάτι τέτοιο;

Αν τώρα διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης μας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Κάποιοι λένε ότι ενδεχομένως η Γερμανία κερδίζει απ την πτώση του ευρώ αφού στην ουσία κάνει μια υποτίμηση που βοηθάει τις εξαγωγές της. Θα αφήσω κατά μέρος την αντίρρηση που ήδη εξέφρασα, ότι δηλαδή η Γερμανία έχει στηρίξει όλη της την πολιτική στην νομισματική σταθερότητα. Θα αφήσω επίσης την αντίρρηση ότι η οποιαδήποτε υποτίμηση μειώνει το βιοτικό επίπεδο των ήδη ελάχιστα ωφελημένων απ την ανάπτυξη κατοίκων της. Θα δω μια άλλη γωνιά του θέματος.

Είναι προφανές ότι μια υποτίμηση έχει αξία αν υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές και μάλιστα σε όγκο μεγαλύτερο απ την πτώση του νομίσματος. Κι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί η ενέργεια της υποτίμησης γρήγορα θα εκτονωθεί και θα χαθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η τεχνική άποψη σ αυτό το σημείο είναι ότι η υποτίμηση συμφέρει τις ευέλικτες οικονομίες που μπορούν γρήγορα να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους για να την εκμεταλλευτούν.

Αλλά η Γερμανία είναι εξαιρετικά δυσέλικτη οικονομία. Η ανεργία της είναι μικρή και στηρίζεται κοινωνικά, πράγμα που σημαίνει έλλειψη του απαραίτητου φτηνού εργατικού δυναμικού για την αύξηση της παραγωγής. Και η εξαγόμενη παραγωγή της στο μέγιστο ποσοστό της προέρχεται από μεγάλες βιομηχανίες και επομένως είναι σχεδιασμένη μακροπρόθεσμα. Και η εξάρτησή της από εισαγόμενη ενέργεια είναι πολύ μεγάλη. Επομένως η υποτίμηση δεν την συμφέρει, και γι αυτό έσπρωχνε τόσα χρόνια το ευρώ στην ανατίμηση. (Eιρήσθω εν παρόδω ότι αντιθέτως η Γαλλία που είναι αυτάρκης σε ενέργεια λόγω πυρηνικών εργοστασίων αντετάθη στην Merkel).

Κι όχι μόνον. Εντελώς αντίθετα, η Αμερική είναι μια πολύ πιο ευέλικτη οικονομία που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην απορρόφηση της καινοτομίας που παράγουν μεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως είναι μια χώρα που θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια υποτίμηση, και γι αυτό κι άφησε το δολάριο να διολισθαίνει την τελευταία δεκαετία κερδίζοντας σε ανάπτυξη. Σωστά;

Ναι, αλλά τώρα πώς εξηγείται η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ; Δηλαδή όχι μόνον η Γερμανία αλλά και η Αμερική χάνει; Δηλαδή, εκτός απ τον Trichet, τον Junker, τον Rehn, και βεβαίως την Merkel, την πάτησε κι ο Obama; Δηλαδή στον πλανητικό πόλεμο εναντίον των κερδοσκόπων έχασαν οι πάντες και οι κερδοσκόποι βγήκαν δαφνοστεφανωμένοι; Και ενώ όλοι αυτοί έχασαν τραγικά, οι κερδοσκόποι κέρδισαν άειντε όσα είχαν κερδίσει με την μεγάλη κρίση του 2008, δηλαδή όλα έγιναν για να βγάλει ο Paulson 2 δισεκατομμύρια; Είναι λογικό αυτό;

Σ αυτό το σημείο έχω ακούσει δυο αντεπιχειρήματα. Το πρώτο είναι ότι απλώς τα κατάφεραν όπως τα είχαν καταφέρει στην κρίση του 08, τους δούλεψαν όλους. Ναι, αλλά τώρα όλοι ήταν υποψιασμένοι, όλοι έμαθαν κάτι απ αυτή την κρίση. Κανείς πια δεν είναι απροετοίμαστος. Ακόμη περισσότερο, η Αμερική που όχι μόνον σταματάει το παιχνίδι τους με ρυθμιστικούς νόμους, αλλά ετοιμάζει και ποινικές διώξεις. Ποιους συμφέρει αυτό; Δηλαδή μπορεί μόνος του ο Blankfein με τον (Fabulous) Fabrice Tourre και τον Paulson να κάνουν ότι γουστάρουν και μάλιστα, ενώ κάνουν ότι γουστάρουν τα καταφέρνουν έτσι ώστε να κάνουν μια τελευταία αρπαχτή πριν πάνε στον εισαγγελέα; Και μάλιστα ένα εισαγγελέα εκλεγόμενο, που θέλει να ικανοποιήσει προφανώς το λαϊκό αίσθημα; Και που θα απευθύνεται τελικά σε δικαστήριο ενόρκων; Μήπως κάτι τέτοιο σας φαίνεται λογικό;

Το τελευταίο αντεπιχείρημα είναι βέβαια το γνωστό συνομωσιολογικό. Οι πολιτικοί είναι απλώς μίσθαρνοι πράκτορες της Wall Street και κάνουν όσα κάνουν κατ εντολήν των εργοδοτών τους. Επιτρέψτε μου να μην ασχοληθώ περισσότερο μ αυτή την άποψη.

Αλλά ας γυρίσουμε στα δικά μας. Σήμερα κατετέθη στην Βουλή το σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα μέτρα. Δηλαδή τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μετά από σκληρότατες διαπραγματεύσεις με τους σκληρότατους ειδικούς του ΔΝΤ και της Commission που ήδη απεχώρησαν έχοντας ολοκληρώσει το δημάρεστο έργο τους. Την ίδια μέρα ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε και ξέλεγε για την ειδική φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Για τον ειδικό φόρο σε κερδοφόρες επιχειρήσεις έλεγε ότι θα δούμε αν θα είναι από κέρδος 100.000 € και πάνω, και τι ποσοστό θα είναι. Για τον ΛΑΦΚΑ μας έλεγε ότι δεν ξέρει ακριβώς τα ποσοστά, ούτε καν οι κατηγορίες, θα τα δούμε. Κι όχι μόνον αυτά, αυτά είναι μια γρήγορη σταχυολόγηση στην πρόσκαιρη μνήμη μου.

Και τώρα πάλι απορώ. Δηλαδή αυτές οι τόσο σκληρές διαπραγματεύσεις άφησαν τόσα πράγματα ακαθόριστα; Αυτοί οι ειδικοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και φροντίζουν να την δέσουν με συμβόλαια λεπτομερέστατα αφήνουν όλα τα προαναφερθέντα στην διακριτική ευχέρεια του κ. Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του; Και πώς θα τον ελέγξουν σε δυο τρείς μήνες; Σε ποια βάση; Και πόσο μπορούν να πειστούν οι αγορές αν αφήνεται τόση ελευθερία στον κ. Παπακωνσταντίνου;

Και οι απορίες μου πάλι δεν σταματάνε εδώ. ΟΚ, κόβεται ο 13ος και 14 μισθός απ τους δημόσιους υπαλλήλους και αντικαθίσταται απ τα πεντακοσάρικα για όσους παίρνουν κάτω από 2000 . Επίσης κόβονται τα δώρα και απ τις συντάξεις και αντικαθίσταται απ τετρακοσάρικα, δεν θυμάμαι από ποιό όριο και κάτω.

Ναι αλλά τώρα υπάρχει σοβαρό παράδοξο. Ένας που έπαιρνε 1999 € μηνιάτικο, θα πάρει δυο πεντακοσάρικα, δηλαδή 1000 € αντί των δώρων. Αλλά ένας που έπαιρνε 2000 € δεν θα τα πάρει, με αποτέλεσμα στο τέλος να παίρνει λιγότερα απ τον προηγουμένως ευρισκόμενο σε κατώτερη μισθολογική θέση. Το ίδιο ισχύει για όσους έπαιρναν μέχρι 2075 € περίπου. Και το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους που βρίσκονται κοντά στο όριο πλήρους κατάργησης των δώρων χωρίς αντικατάσταση.

Νομικός βέβαια δεν είμαι, αλλά μπορώ να σκεφτώ ότι ενδεχομένως αυτό θα αποτελούσε τεράστιο νομικό πρόβλημα, φθάνοντας ενδεχομένως μέχρι την απόρριψη του νόμου λόγω παράβασης του συνταγματικού κανόνα της ίσης μεταχείρισης, που είναι και ευρωπαϊκός κανόνας και που προφανώς εδώ βιάζεται ασύστολα. Δηλαδή όλοι αυτοί οι ειδικοί, εγχώριοι και ξένοι δεν το είδαν αυτό; Αφήνω κατά μέρος τους δημοσιογράφους γιατί αυτοί δεν βλέπουν ούτε ελέφαντα στα δυο μέτρα, αλλά οι ειδικοί; Οι έμπειροι του ΔΝΤ; Οι σύμβουλοι του κ. Παπακωνσταντίνου που έκαναν τις πράξεις; Και φυσικά εδώ δεν μιλάμε για κάτι δύσκολο, μιλάμε για πράγματα επιπέδου Γυμνασίου. Και για πράγματα που θα μπορούσαν να αναστείλουν την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή της συμφωνίας. Το καταλαβαίνετε αυτό;

Πρέπει δηλαδή να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι με τις τόσες ικανότητες και την ευφυία που ασφαλώς διαθέτουν σε περίσσεια, που επί τόσες μέρες έκαναν πράξεις με τα laptop τους, που συζητούσαν επί ώρες για το τι ακριβώς πρέπει να κοπεί εδώ ή εκεί, ήταν τόσο απρόσεκτοι σ αυτό το σημείο ώστε να διακυβεύεται η ισχύς της συμφωνίας σε οποιοδήποτε ελληνικό ή ευρωπαϊκό δικαστήριο – και βέβαια στο λαϊκό δικαστήριο του χιούμορ όταν θα γίνει κάποια στιγμή αντιληπτή αυτή η παραδοξότητα;

Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που σεμνύνονται να δηλώνουν μαζί με τον καλλικέλαδο κ. Μητροπάνο ότι δεν καταλαβαίνουν «τι λένε τα κομπιούτερ κι οι αριθμοί». Μια χαρά τα καταλαβαίνω. Όμως αυτά εδώ δεν τα καταλαβαίνω. Κι ας λένε ότι τα καταλαβαίνουν όσοι ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία. Όλα αυτά, και πολλά ακόμη με τα οποία δεν χρειάζεται να σας ζαλίσω αναλυτικά, μου φαίνονται εντελώς παράλογα, κι ελπίζω να φαίνονται το ίδιο παράλογα και σε σας μετά την ανάγνωση αυτού του post.

Φυσικά το κεφάλι μου δεν είναι εντελώς άδειο. Όλες οι εκδοχές που περιέγραψα και με κάνουν να απορώ, παρότι η καθεμιά τους είναι εξαιρετικά μικρής πιθανότητας και επομένως η σύμπτωσή τους πολλαπλασιαστικά μικρότερη, παρά το μέτρο της πιθανότητάς τους είναι υπαρκτές εκδοχές. Θα μπορούσαν να είναι κι έτσι τα πράγματα. Επιπλέον, έχω και μια-δυο ερμηνείες που θα μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν πολύ πληρέστερα κατά την γνώμη μου, και μια απ αυτές είναι της προτιμήσεώς μου. Μου φαίνεται όμως τόσο αισιόδοξη που μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών δυσκολεύομαι να την αρθρώσω. Έτσι κι αλλιώς σε κανένα δίμηνο τα πράγματα θα είναι πολύ σαφέστερα.

12 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας αφήσατε στα ίδια μαύρα μεσάνυχτα... (τόση αναμονή για "ερωτηματικά";)
    Απορία: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ; στα πλαίσια της ΕΕ το ίδιο εύκολα "εξάγει".
    Για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση τι λέτε; Μήπως οδηγούμαστε βίαια σε αυτή; την "συνωμοσιολογική ή μη, Παγκόσμια Διακυβέρνηση;
    Φοβάμαι την (περιορισμένου χρόνου ίσως) έξοδο από το ευρώ, "εθελοντικά" πάντα, προκειμένου να αλλάξει η ισοτιμία δρχ-ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oi syraxeis periergws (oxi toso) kleidwnisan to DowJ gyrw stis 1000 monades gia kana misawro. Tha elege kaneis oti koryfwsh twn syraxewn isws kai na dhmiourgousan provlhma sta diethnh xrhmatisthria afou twra oloi pontaroun sto sustainment ths kerdoforias twn investment funds an epitelous daneistoume auta ta 110-120 BEuro...Nomizw oti h kalyterh stigmh gia thn pataxh ths kerdoskopias tha einai mallon twra. Oi polites tha thn pataxoun dia ths syraxhs..

    Isws h kalyterh lysh tha einai ta pragmata na pane akrivws antitheta apo ta prosdokoumena, AFOU to daneio exei dothei. Dhladh ektamieush xrhmatos, mh thrhsh tou symfwnou apo ta noumera, kai meta xrewkopia. Etsi sigoura tha exoume kerdisei to paignidi twn kerdoskopwn..afou autoi de tha mporesoun na ta paroun pisw. Na tonisthei de oti oi kerdoskopoi den einai exw apo to spiti mas alla mesa se auto..(vlepe eurwph).

    H symperifora auth teinei na ginei emesa invite apo ta kanalia legontas oti h krish auth tha metadwthei grhgora kai se portogalies, ispanies, irlandies klp klp...an oi europaioi etairoi mas praxoun analoga, en gnwsh h en agnoia tous tote athroistika to ripple effect tha exei negative feedback sto funding source..(h pistolia tha pesei alla oxi ston aera)

    H lysh tha dwthei sigoura apo tis syraxeis athroistika apo oles tis danizomenes xwres, arxhs genomenhs apo thn ellada.

    Apla euxomai oti sto mesodiasthma ta xrhmata pou tha daneistoume tha exoun paei se asfalh syrtaria gia na xrhsimopoihthoun meta th dedhlwmenh xrewkopia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Avocatus:

    Πρόθεση μου ήταν να σας πείσω ότι οι ερμηνείες που κυκλοφορούν για όσα μας συνέβησαν και μας συμβαίνουν είναι ανόητες. Αυτό σας αφήνει σε μεσάνυχτα μόνο με την προϋπόθεση ότι ήδη βλέπατε την ανοησία των ερμηνειών, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας. Σ αυτή την περίπτωση νομίζω πως θα πρέπει να με συγχωρήσετε. Φυσικά καλώς είστε απαιτητικότερος(η), αρκεί να μη μου ζητάτε κάτι που δεν έχω.

    Πάμε όμως στα ερωτήματά σας:

    1. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Γερμανία χρειάζεται την ευρωζώνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφθούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει και να τα εξειδικεύσουμε. Θα πω μόνο δυο απ αυτά. Το πρώτο είναι η μείωση του τραπεζικού κόστους συναλλαγών απ την χρήση του ενιαίου νομίσματος, πράγμα τόσο σημαντικότερο όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία σου. Το δεύτερο είναι ότι χάρη στο ενιαίο νόμισμα διευκολύνεται ο μακροχρόνιος προγραμματισμός των επιχειρήσεων. Φανταστείτε για παράδειγμα την Volkswagen. Για να προγραμματίσετε την παραγωγή της χρειάζεται να μπορείτε να προβλέψετε τις συμπεριφορές των αγοραστών. Αν όμως οι αγοραστές σας είναι ας πούμε Ισπανοί που παίζουν με το εσκούδο ή Ιταλοί με την λιρέττα, έχετε σοβαρό πρόβλημα μια κι οποιαδήποτε υποτίμηση τους αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, άρα μειώνει τις δυνατότητες εισαγωγών τους -δηλαδή των δικών σας εξαγωγών. Ο προγραμματισμός σας πάει περίπατο, επομένως το κόστος σας αυξάνει, άρα δημιουργείται ακόμη ένας λόγος αύξησης τις τιμής σας, που επιδεινώνει κι άλλο τα πράγματα.


    2. Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση είναι ασφαλώς βήμα προόδου. Ανεξαρτήτως ιδεολογιών, η τεχνολογική πρόοδος αυξάνει αναγκαία τις επικοινωνίες, δηλαδή την διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, και επομένως οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση, δηλαδή την παγκόσμια αγορά. Η έλλειψη οικονομικής και κυρίως πολιτικής ενοποίησης σημαίνει να έχουμε ένα σύστημα που δεν διοικείται καθόλου στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή κινείται όπως θέλει. Για όσους δεν πιστεύουν στις ικανότητες της αγοράς να αυτορρυθμίζεται, κι είμαι ένας απ αυτούς, αυτό είναι απλώς καταστρεπτικό.

    Η ταχύτητα είναι από μόνη της μια βία, σκεφτείτε απλώς τι σημαίνει η λέξη βιάζομαι. Η ταχύτητα της τεχνολογικής προόδου γίνεται αντιληπτή ως βία, όταν βέβαια δεν είναι επιθυμητή. Μπορεί δηλαδή να μη θέλουμε τον δρόμο που καταστρέφει την ησυχία του χωριού μας και τον υποσταθμό της ΔΕΗ, αλλά θέλουμε το κινητό και την LED TV μας, και ακόμη περισσότερο τον σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο μας. Το ότι δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα την αλληλεξάρτηση τους μας επιτρέπει να καταφερόμαστε συχνά κατά της τεχνολογίας αλλά δεν αλλάζει τα πράγματα.

    Η ταχύτητα αυτή, που εν πολλοίς δεν ελέγχεται, είναι πάντως αληθινά βία, κι αυτό μας οδηγεί στην ανάγκη μιας ταχείας, δηλαδή επίσης βίαιης προσπάθειας ελέγχου της. Η κατανόηση της ανάγκης και του τρόπου διοίκησης του συστήματος που παράγεται γι αυτόν τον έλεγχο είναι ακόμη δυσχερέστερη - χρειάζονται πολλά επίπεδα διοίκησης απ την κορυφή έως τον μέσο πολίτη, κι αυτή η απόσταση θολώνει τα πράγματα. Όσοι δεν βλέπουν το σύνολο αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαία προσπάθεια πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης σαν νέα ανεξάρτητη παραγωγό βίας, προστιθέμενη στην τεχνολογική πρόοδο, και συχνά υποθέτουν μια βίαιη οντότητα που τα παράγει και τα δυο - και να η συνομωσία. Αυτό όμως είναι απλώς ανόητο.

    Νομίζω ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εισαγάγουμε όση περισσότερη διαφάνεια μπορούμε στο σύστημα πολιτικού ελέγχου ώστε να γίνει κατανοητότερο και δικαιότερο κι όχι να το αρνηθούμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό.


    3. Για τους παραπάνω λόγους κι όχι μόνον, φοβάμαι όσο κι εσείς την έξοδό μας απ το ευρώ. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει απ την ευρωζώνη με το ζόρι, αλλά δυστυχώς η βίαιη προσαρμογή μας σε οικονομικά βιώσιμες συνθήκες ενισχύει τις δυνάμεις που ποντάροντας στους λαϊκούς φόβους που περιέγραφα πριν, θα ήθελαν να μας δουν όσο πιο απομονωμένους γίνεται. Όπως όμως έλεγε ο Schopenhauer η αλήθεια έχει χέρια μακριά και η ζωή διαρκεί. Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Thodoris

    Προφανώς οι συρράξεις, και υποθέτω οτι εννοείτε τις ταραχές με τα καψίματα, τους νεκρούς κλπ, αυξάνοντας τις πιθανότητες κατάρρευσης της Ελλάδας κλυδωνίζουν το παγκόσμο οικονομικό σύστημα. Βέβαια αυτό το παγκόσμιο σύστημα δεν ταυτίζεται με την κερδοσκοπία, η κερδοσκοπία ειναι απλώς ένα γρανάζι σε κάποιες περιπτώσεις κι ένα παράσιτο σε άλλες, αλλά συμφωνώ οτι αν ήθελε κανείς να χτυπήσει την κερδοσκοπία οικονομικά θα έπρεπε να το κάνει την στιγμή που τα spreads είναι στο υψηλότερο δυνατό σημείο και το ευρώ στο χαμηλότερο. Το είχα γράψει εξάλλου αυτό, αν το θυμάστε. Αλλά από ένα σημείο και μετά, ακόμη κι αν τσακιστούν οι κερδοσκόποι τα πράγματα μπορεί να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μη ξεχνάμε οτι ακόμη κι αν παταχθεί η κερδοσκοπία, δάνεια θα χρειαστούμε. Και ποιός θα δάνειζε ένα κράτος με ταραχές πέρα από κάποιο όριο, στο οποίο παρενθετικά νομίζω οτι βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά;

    Εν πάση όμως περιπτώσει, ακόμη κι αν λυθεί έτσι το πρόβλημα δεν θα είναι οι πολίτες που θα το έχουν λύσει δια των ταραχών αλλά αυτοί που θα τους ελέγξουν και θα τους χρησιμοποιήσουν ως μοχλό. Ακόμη περισσότερο, κατά την γνώμη μου δεν παράγουν οι πολίτες την εξέγερση, κι αυτοί που συμμετέχουν στις ταραχές δεν δικαιούνται κατά κανένα τρόπο τον τίτλο του πολίτη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.

    Η ιδέα της δεύτερης παραγράφου δεν με ενθουσιάζει γιατί προτείνει ένα ελληνικό κράτος που προβιβάζεται απο απατεών του εσωτερικού σε διεθνής. Ένα τέτοιο κράτος δεν έχει δυνατότητες να προχωρήσει, και δεν μπορεί να συντελέσει στην δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Τα ελληνικά ομόλογα δεν τα έχουν κυρίως κερδοσκόποι, αλλά θεσμικοί επενδυτές, πχ το ΙΚΑ της Πορτογαλίας που κι αυτοί πιθανότατα έχασαν απ τα παιχνιδάκια της Goldman Sachs. Το να παίξει η Ελλάδα μ αυτό τον τρόπο θα έβλαπτε λοιπόν κυρίως τέτοιους θεσμικούς. Εξάλλου το μοναδικό επιχείρημα που μπορεί να έχουμε εναντίον των κερδοσκόπων
    είναι ηθικό, και μια τέτοια τακτική το καταστρέφει.

    Όμως πέρα απ τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να φαντάζουν αφελή, η ιδέα χωλαίνει σ ένα πολύ πρακτικό σημείο: Το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων φυσικά δεν θα μας δοθεί εφ άπαξ, αλλά θα μας δίνεται σε μικρές δόσεις όσο κάνουμε εμείς τα συμφωνημένα. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να εξαπατήσει κανείς τέτοιους μηχανισμούς ακόμη κι αν το ήθελε, ξέρουν απο τέτοια πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. An antilamvanomai swsta ena megalo meros tou daneismou erxetai apo thn eurwph, tous amesous etairous mas. To gegonos allwste oti h Deutche kai Commerze Bank anakoinwnoun kerdh ths taxhs tou 48-50% en mesw krishs to epivevaiwnoun. Apokleietai auta na ginontai logw exagwgwn. To gegonos allwste oti mas dinetai voitheia sto parapente exei na kanei kai me thn pithanh stash plhrwmwn pou ypodhlwnei mh exhphretoumeno daneio.

    Einai epishs gnwsto se olous oti se megales epixeirhseis opws ta krath, to magazi pote den kleinei giati kleineis mazi tou meridio energhs agoras. Auto shmainei oti kai na xreokopousame to daneio tha anadiarthrwnotan mia kai oi exypnoi daneistes anazhtoun na diathrhsoun energes agores kai oxi thanatwmenes (pou athroistika arxizoun na ginontai kat apolyth timh polles) afou auto asymptwtika tha shmaine th dikh tous thanatwsh. Gia auto kai ennohsa oti oi kerdoskopoi einai MESA sto spiti mas kai ouxi exw apo auto...dhladh oi dynatoi europaioi etairoi mas antilamvanomenoi oti h ahforos eswterikh agora kindineuei na katareusei esthsan to bad cop good cop scenario 'voitheias'-kymatothrausth giati antilamvanonto oti diaforetika;

    1) edinan opws parathrhsate th skytalh sthn amerikh
    2)antilamvanonto oti sprwxnwntas ta spreads, pyrovoloun eautous sto podi

    Epomenws emfanizontai ws swthres me vitrina tous ths goldman sachs kai tous amerikanous gia na synthrhsoun ta kerdh tous me thetikh psyxologia agorwn. H deuterh se antitheth periptwsh shmainei ton argo telma twn dynatwn paragwgika xwrwn pou pseudepigrafa anagignwsketai ws dialysh ths enwmenh eurwph (to epiteugma einai gia ekeinous, emeis dysthxws logo koultouras adynatoume na akolouthsoume).


    Na tonisoume akomh oti: ta spreads paizoun me vash tis taseis twn xrhmatisthriwn kai oxi me tis anakoinwseis (pou einai apla apotelesma kai proexwflhsh) twn ypovathmisewn. Akrivws gia auto to logo h riza tou kakou einai akrivws mesa stous tous _thesmikous_ pou poulousan kai agorazan monoi tous to xarti gia na to anevasoun h katevasoun se xrono dt (gia auto kai apagoreutike entelws mexri telos iouniou) kata voulhsh. Oi thesmikoi ontws den htan alloi apo autous pou anaferate..To exypno omws gia ta investement orgs/ banks einai oti exoun desei thn kerdoforia tous sto arma ths kerdoforias zwtikwn organismwn gia thn ekastote xwra wste na fainetai ws legitimate play. Me vash ta parapanw ekporeuetai to symperasma oti xtypwntas ta funds auta xtypame ousiastika kai tous kerdoskopous parolou pou kaigontai kai ta xlwra funds twn diaforetika 'nomimwn' kerdoforountwn organismwn pou anaferate ws paradeigma.

    (synexeia se epomeno sxolio)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. As poume alliws to parapanw gia na ginei pio katanohto..an ta funds ths portogalias/gallias/germania xasoun apo autous danismous, anagastika oi organismoi tha prepei na katalavoun oti ta proionta auta einai high risk kai tha stamathsoun na ta xrhsimopoioun. Dhladh tha pane se makroprothesmes kerdofories me logika margins se x xroniko diasthma kai oxi next day billions pou katarakwnei tis adynames oikonomies (kata to montelo ths tokoglyfias pou xeroume oloi). Etsi kai ta investment orgs tha xhmeiotakthsoun sta proionta tous kai oi pelates tou tha kospoun to agressive (kai risky) investement pou vasizetai ston paniko kai thn elleipsh (kais to opoio den exoun viwsei pragmatikes apwleies todate).

    Einai epishs profanes oti h protash mou DE tha eprepe na analythei me thn ek prwths opshs matia pou profanws fainetai paidikh (parte to glyfitzouri kai mh dwsete ta xrhmata - dhladh exofthalmh paidikh kloph). Tha prepei na thewrithei me vash to moto autou tou site (ligo pio pera apo thn prwth matia? :) Toulaxiston auto me empneei stis syzhthseis mas)

    Ta xrhmata ontws tha dothoun tmhmatika kai tha yparxei mhxanismos elegxou. An omws thymamai kala anaferate se keimeno sas oti:

    "Και τώρα πάλι απορώ. Δηλαδή αυτές οι τόσο σκληρές διαπραγματεύσεις άφησαν τόσα πράγματα ακαθόριστα; Αυτοί οι ειδικοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και φροντίζουν να την δέσουν με συμβόλαια λεπτομερέστατα αφήνουν όλα τα προαναφερθέντα στην διακριτική ευχέρεια του κ. Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του; Και πώς θα τον ελέγξουν σε δυο τρείς μήνες; Σε ποια βάση; Και πόσο μπορούν να πειστούν οι αγορές αν αφήνεται τόση ελευθερία στον κ. Παπακωνσταντίνου;"

    kai h apanthsh einai OXI: oles oi leptomereis symfwnies afhnoun ena parathyro eleutherias afou sthn telikh analysh me toso megalous paixtes-daneistes (paignidi einai etsi kai alliws kai malista ahforo, solvency included), o leptomerhs kathorismos ths kathe kinshs katadikazei se asfyxia thn agora (auto allwste eipe poly exypna kai h GS stous amerikanous). Prospathwntas na elegxete ta panta tha pnixete thn agora - elegxomena. Dhladh de tha ypaxei antagnwistikh agora alla agora diatimhshs, "mexri toso X kai gia toso Y" oti kairo kai na kanei. Akrivws auto shmainei makroxronio slow recover pou sigoura oi etairoi den tha anteksoun me ta default positions pou theloun recover se 3 xronia tops. O stiglitz to xerei kai gia auto eipe mh travate to xali daneismou twra giati apo katw exei keno...

    Mas dinoun loipon oi etairoi-daneistes (spread-exploiters) (me ena shmantiko risko) th dynatothta na anapneoume oso prospathoume. To kerdos? oti tha leitourghsei thetika se psyxologia recovery (akrivws ligo prin to xeilos tou gremou ekei koryfwnetai h agwnia ala deus ex machina).

    (Eirhsthw en parodw, oloi koitame tous amerikanous enw h GS, UBS klp exei metaferei th vash tous stn eurwph gia na mh travoun thn prosoxh. To paignidi ginetai loipon mesa sto spiti mas. To poios thewreitai edw apatewn einai pia thema se poio nomiko/thesmiko plaisio kineitai (metaxy xwrwn) h dia ths elleipshs poiou..kai dysthxws katalhgei themw orismwn hthikhs epanw sto trapezi 'me to oplo' (oxymoron? :)

    (synexeia se epomeno sxolio)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pisw sto thema mas, h zhmia gia tous daneistes einai nomizw profanhs: enw anapneoume exoume th dynatothta na stamathsoume na prospathoume kai etsi na to risko gia tous daneistes na ginei vevaiothta. To pleonekthma pou exei o adynatos se auth thn periptwsh (dhladh ellada + alloi near-solvency candidates) omws einai oti exei na xasei poly ligotera apo to daneisth (exete hdh parathrhsei ti mporei na xasei).

    Etsi loipon h xrewkopia (me th mia h thn allh ekfansh ths - kai ouxi thn paidikh), apotelei akomh kai meta to daneismo, DIDAXH stous etairous oti: efexhs otan daneizoume etairous mas MIAS PRAGMATIKA ENWMENHS EURWPHS tha prepei na ksexname thn kerdoforia afou se federal epipedo ta ofelh antistathmizontai allou (ta eipate diasparta se prohgoumena grapta sas), eite o daneismos erxetai mesa apo kanalia ths commision eite erxontai mesa apo kanalia twn GS kai UBS.

    To erwthma pou genatai, einai me poio ypovathro gia to deutero skelos afou oi GS kai UBS einai private managers? Apla 1) me to na diaxwristoun apo trapezes (auto egine hdh) 2) na ennopoihthoun/elegthoun apo frameworks ths eurwphs se koinotiko epipedo (auto argei ligo - giati arage?). Dhladh to mh-kerdoskopo swma ths commision anti na maxetai ta investment orgs prepei na ta kanei swma tou..me nomiko plaisio.

    Telikws loipon h anafora mou de tha prepe na anaxthei viastika se ermhnia exapathshs (an kai omologw oti hmoun toso syntomos pou afhna perithwria pollwn ermhniwn - elleipsei xronou), alla se ermhneia didaxhs ws pros TI telika tha prepei na shmainei ENWMENH EURWPH, kati pou se kamia periptwsh den einai to EKTRWMA pou zoume shmera, kai malista se pedia TOSO zwtika opws h oikonomia kai to emporio - kinhtiries dynameis gia to synarmologhmeno swma ths.. kai to teleutaio einai thema allhs syzhthshs.

    Mporoume loipon anti ths thewrhshs tou diethous apatewna na valoume sth thesh ths auth tou hands on daskalou, empiricist pou deixnei dia tou pathimatos ston exypnous etairous me exypno tropo ta ofelh mia pragmatika enwmenhs eurwphs xekinontas apo to oikonomiko skelos akrivws mesa apo tis staxtes ths pyrkaias. Ex’ allou apatewn tha thewrithei kaneis an katanalwsei ta xrhmata oxi an ta ektamieusei..dhladh an vlepei kontofthalma to skopo gia ton opoio daneizetai. Edw loipon h ellada prepei na mporei na dei pera apo ta dyo metra ta max-benefit objectives tou daneismou..kai auto thema allhs syzhthshs.

    (synexeia se epomeno sxolio)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mporoume loipon anti ths thewrhshs tou diethous apatewna na valoume sth thesh ths auth tou hands on daskalou, empiricist pou deixnei dia tou pathimatos ston exypnous etairous me exypno tropo ta ofelh mia pragmatika enwmenhs eurwphs xekinontas apo to oikonomiko skelos akrivws mesa apo tis staxtes ths pyrkaias. Ex’ allou apatewn tha thewrithei kaneis an katanalwsei ta xrhmata oxi an ta ektamieusei..dhladh an vlepei kontofthalma to skopo gia ton opoio daneizetai. Edw loipon h ellada prepei na mporei na dei pera apo ta dyo metra ta max-benefit objectives tou daneismou..kai auto thema allhs syzhthshs.

    Epistrefontas sthn arxikh parathrhsh peri elegxou, an dhladh 'oi kerdoskopoi xtyphthoun enw ta pragmata tha exoun ksefygei apo kathe elegxo'. Ofeilw prwta apo ola na diaxwrisw kai na katadikasw tis taraxes me apotelesma apwleies anthrwpinhs zwhs. Einai safes oti se enan outopiko h pragmatiko kosmo kaneis de tha hthele na xathei oute mia zwh. Xekiname me auto ws ypothesh kai proxwrame me tis parakatw parathrhseis:

    1) extraordinary times call for extraordinary measures. Kai symfwnoume! To rhto auto exei omws dyo opseis, toso gia ta metra 'swthrias' apo tous armodious oso kai gia ta metra diafaneias, katharshs, elegxou kai axiologhshs twn armodiwn apo tous polites (sigoura oxi me thanatous opws leei kai h ypothesh mas). Thewrw pws pia oi eugenikes diadhlwseis me akrotato tis syrraxeis gia tous analghtous - giati ekei tha ftasoume meta tis prwtes 50 K apolyseis xwris ixnos sxediou aporofhshs tous apo nea agora ergasias (proxeirothta sto megaleio ths)- tha einai to prepon reality check gia tous armodious metronomountes.

    2) Oi diadhlwseis me akrotato tis syrraxeis tha apotelesei dysthxws h eutyxws, axiologhsh se real-time epipedo kai ouxi pia ana tetraetia twn armodiwn paragontwn 'kyvernhtikou' ergou. Nomizw apo auto to 4-etes rate of evaluation exoume oloi xortasei. An zhtoun na aroun th monimothta twn dhmosiwn tha prepei PRWTA apo ola na AROUN th monimothta twn politikwn-dhmosiwn ypallhlwn. Etsi tha milhsoun pragmatika oi praxeis tous kai oxi ta kenosofa logia pou akoume stis ekpompes galore. Kai auto an pragmatika theloun na timoun ton titlo tou polith kai profanws na exoun dikaiwma na ton diathroun. Omws kai auto einai thema allhs syzhthshs.

    (synexeia se allo sxolio)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 3) Mia kai anaferate ta peri dikaiwmatos ston titlo tou polith, nomizw oti h yp' arithmon 1 nouthesia stous armodious metrothetountes tha htan oti: gia na dikaioumaste oloi (kai ennow oloi kai ouxi kat epiloghn) na onomazomaste polites tha prepei na eimaste oloi isoi polites apenanti sto nomo. EIMASTE? An nai parakalw diagrapste to nomo 'prostasias' peri euthynhs ypourgwn, kai ferte ton polith-politiko sthn idia krisimh moira me ton polith-bashs. Etsi o k. Papandreou tha mas deixei an pragmatika an den ton noiazei to politiko kostos alla h prospatheia 'noikokyrematos' ta tw en oikw, anti na pairnei tous dromous kai ta aeroplana gia anama keriou sta nhsia, gia parakaleta se arxhgous allwn xwrwn kai genikws mia perifora enos genikou kyr-elehson pou den akoumpa to provlhma eswteriko oute me bargepole. Eimai 100% yper ths thewrhsh tou aristotelh kai tou platwna ws polith TOSO gia tous aplous polites OSO KAI gia tous polites ths ekklhsias tou DHMOU..

    4) oi syrraxeis xwris tis pyrkaies (kai dysthxws xwris tous thanatous - lypamai pou to lew ws ellhn pragmatika) apoteloun thorybo sta autia ths opoias kyvernhshs kai oxi deigma momfhs h amfisvhthshs (eugenika) twn praxewn twn kyvernwntwn. Anazhtw kai synexizw na anazhtw politikous pou sto proswpo tou swkrath, tou aristotelh, tou platwna, tha eixan ws apostolh tous to noikokyrema ta tw en oikw, to diarkh provlhmatismo pros euresh lyshs kai ouxi thn ampelofilosofia. Meta lyphs mou vlepw oti oi yparxontes politikoi den theloun na exoun kamia sxesh me auto, kai auto fainetai apo ton tropo zwhs tous (oso kai an auto akoustei asteio..):

    i) o mesos politikos einai apo ypervaros mexri khtos (isws me exairesh ton k. Papandreou). Auto einai SAFES oti dyknyei katavolh perisoterou xronou sth masa para sth lysh provlhmatos sth skepsh kai th lysh provlhmatwn h dhmiourgia. Auto allwste einai exofthalmo an sygkrinoume tous pragmatikous stoxastes-politikous ths klassikhs elladas me ta koith tou shmera dia ths opshs twn.

    ii) o mesos politikos anazhta na menei se epauleis kyklofora me akriva mesa metaforas kai genikws katanalwnetai se mia pseudepigrafh emfanisiakh eumaria. Einai safes oti asxoleitai me ta parelkomena kai oxi me to logo gia ton opoio klhthike sta edrana ths voulhs - thn epilyshs provlhmatwn - afou eautos estiazei se antitheta me to provlhma themata diaviwshs. Auto oxynetai an koitaxei kaneis trygyrw tou eidika se periodo krishs.


    (synexeia se allo sxolio)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. iii) o mesos politikos (gia na mhn pame sta akra tou mesou orou) exei MHDEN euaisthisia sta exoda pou prokalei sto kratos pou ton sthrizei, sto onoma ths ‘leitourgikothtas’. As xekinhsei h oikonomia mesa ston oiko ths voulhs thn opoia tha xarei na akousei o mesos astos ws meso empneushs sth dikh tou prospatheia ‘oikonomias’..

    iv) o mesos politikos leei polla kai kanei akomh ligotera. H vasikh diafora me tous klasikous einai oti auta pou elegan ta pisteuan giati htan tropos zwhs tous. Mas to deixe allwste o swkraths omws dysthxws den perase oute ksysta h aisthsh auth apo to pratein twn politikwn mas. Paradeigma o synexhs viasmos tou swmatos ths elladas apo tous idious tous politkous sta plaisia twn anagwn tous (suntaxeis se dyo tetraeties, epidomata, aergia, klp). Isoths tou polith sto megaleio ths.

    v) o mesos politikos synexizei na armegei to idio to kratos gia tous proeklogikous tou agwnes anti na miloun ta erga tou gia auton. Kai pali kamia euthixia sta peri oikonomias kratous

    vi) o mesos politikos den kanei pia ERGA gia ta opoia na mporei na mnhmoneutei!!! Tis teleutaies dekaeties katanalonwmaste sthn apografh paralaghs kamenhs ghs, xamenou xronou kai oxi pragmatikou ergou.

    vii) o mesos politikos paranomei ama th anoxh tou nomou ton opoio o idios orise ws deikleida asfaleias. Mesa se ena tetoio klima eunoias ths paranomias (apeires meletes exoun deiksei oti akomh kai oi poio exypnoi antrwpoi paranomoun estw kai ligo), oi politikoi mas apolamvanoun mhdenikou elegxou gia mia oloklhrh 4-etia. Dikaiountai arage na axiologoun ton polith (otan exairoun eautous apo auth thn axiologish?)


    me vash loipon auta ta liga pou erxontai sthn proskairh mnhmh mou - kai antilamvanomai oti sigoura den eimai o monadikos pou ta parathrw – einai safes oti tettoie parathrhseis einai pia meros ths antilhpshs tou aplou polith (gia to kratos) wste na katefygei stis diadhlwseis-syrraxeis, me th faretra ths akraths apolyshs panw apo to kefali tou. Mhpws einai aparaithto ta pragmata na fygoun ektos elegxou gia na mporesoume na xarisoume xana thn aisthsh tou elegxou kai metrou ston nou twn politikwn

    Mhpws o orismos 'entos elegxou' exei hdh aposarthrwthei kai teinei na exwmeiwnetai me ton orismo ths adraneias/ths exaireshs/tou ektaktou kai proxeirou metrou?

    Ti thewroume telika en mesw auths ths krish 'entos elegxou': thn yparxousa katastash mas mhpws, to oti eimaste apla zwntanoi, to oti exoume mhdeniko plano pera apo thn auxhsh forwn gia thn epaurio, ths pseudepigrafhs euforias tou paketou voitheias gia thn anakampsh tou X.A., th sfagh kai avevaiothta ston ergasiako tomea ?

    nomizw an kataferoume an dwsoume orismo se auto tha katanohsoume kalytera kai th symperifora twn diadhloumenwn politwn gyrw mas, protou estiasoume mono se mia kakh ths ekfansh (alliws o adikos thanatos twn anthrwpwn autwn tha hxei apla ws parafwnia, ston thlevoa tou 'noikokyrematos’).

    (telos)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. epishs mia teleutaia parathrhsh gia na syndesw ta parapanw me thn idea ths xrewkopias meta to daneismo apo to DNT. Ontws to daneio tha ektamieutai se dwseis afou plhrountai oi proypotheseis kai ta KPIs pou tethikan. Auta omws thewrw oti akomh kai an plhrountai den eggyountai thn exodo apo th xreokwpia afou oi dynamikes ths oikonomias me sustained measures tou typou pou viwnoume tha paraxei gaps sthn oikonomikh ths vash (polites).

    Thewrw oti o pragmatikos stoxos tou daneismou (pou allwste sthrizetai kai apo tous eurwpaious etairous mas kata ena megalo pososto) tha einai na kraththei h ellada sth zwh, kai oxi na vgei apo to xreos (thewrw vevaio oti h ellada de mporei na vgei apo to xreos giati DEN XEREI na vgei apo to xreos oxi se logistiko epipedo alla se sxediastiko).

    Epeidh akrivws h ellada den xerei na vgei apo to xreos sxediastika (apla, anti anaptyxhs, varaei forous kai perikopes h apolyseis sto provlhma pou anti na to amvlynei to oxynei), einai sofotero na to paradextei kai na zhthsei voitheia apo tous eurwpaious etairous se epipedo diakyvernhshs wste:

    a) na syndesoun to montelo daneismou me ena framework emergency takeover se epipedo sxediasmou

    b) na anathesoun ena eurwpaiko dream team pou tha parasxei sxhmata organwshs se vasikous axones anaptyxhs pou douleuoun stis aneptygmenes xwres. Auto tha shmainei takeover se a) epipedo nomothetiko gia ependyseis, b) ergasiako gia agora ergasias c) forotexniko gia prosklhsh anaptyxhs viomhxanias.

    c) na anathewrhsoun to montelo daneismou se mia oikonomika enwmenh eurwph (dhladh oxi tokous - ala federal style) AFOU thewrhthoun ws collateral ta objectives apo ta (a) kai (b)

    to erwthma gia mena einai an oi xenoi einai diatethimenoi na to kanoun auto gia enan etairo h tha protimousan na ton exoun etoimo. An isxyei to _prwto_ tote tha exoume pragmatika mia enwmenh eurwph pou tha mporei na dextei stous kolpous ths xwres stis opoies tha anadeixei to potential kai telika tha dynamwsei to synolo me ta thetika tou stoixeia. An isyei to deutero apla tha fygoume apo to eurw..

    (epitelous telos)

    ΑπάντησηΔιαγραφή