Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Τι είπε ο Προβόπουλος στον Παπανδρέου;



Παρά το ότι απ την πρώτη Κυριακή των κομματικών εκλογών στην ΝΔ βγήκε άσπρος καπνός απ την καμινάδα της Ρηγίλλης, ακόμη και σήμερα ο βαθμός οργάνωσης και συστηματοποίησης του αντιπολιτευτικού λόγου της ΝΔ είναι περίπου μηδενικός. Όλοι όμως συμφωνούν στη κατ΄επανάληψη χρήση του επιχειρήματος ότι ο κ. Παπανδρέου είχε απ τον Σεπτέμβριο, δηλαδή ένα μήνα πριν τις εκλογές, ενημερωθεί από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλο για το ύψος του ελλείμματος. Και όχι μόνον η ΝΔ, αλλά και το σύνολο της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το επιχείρημα είναι καίριο. Μ αυτό πρώτα - πρώτα ο κ. Παπανδρέου κατηγορείται για ανειλικρίνεια. Ο Παπανδρέου κακώς έταζε παραδείσους προεκλογικά, που τώρα διαγράφει μονοκονδυλιά, όπως άκουσα μόλις προχθές τον κ. Χατζηνικολάου να λέει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δυο δυνατότητες.

Κατά την πρώτη, την «δεξιά», ο Παπανδρέου κακώς δεν σκληραίνει την στάση του ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω καταβύθισή μας στις εκτιμήσεις των αξιολογικών οίκων. Κατά την δεύτερη, την «αριστερή», το επιχείρημα χρησιμοποιείται για να δείξει ότι υπάρχει συμφωνία Παπανδρέου - Προβόπουλου, που με δεδομένη την τοποθέτηση Προβόπουλου στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας απ την ΝΔ, εύκολα γενικεύεται σε συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, και σε επόμενο βήμα σε συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Αλμούνια, δηλαδή σε υποταγή στα κελεύσματα της κακιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τραπεζικού συστήματος.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απαντά οργανωμένα στο επιχείρημα αυτό, το καθιστά συνεχώς ισχυρότερο και γι αυτό εξακολουθεί η χρήση του μέχρι σήμερα. Αν προβλέπω σωστά, θα συνεχίσει να σέρνεται για αρκετό διάστημα ακόμη. Καλό είναι λοιπόν να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή της 1ης Νοεμβρίου, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει και τον κ. Καραμανλή αλλά και τον κ. Παπανδρέου προεκλογικά για την εξέλιξη του ελλείμματος.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/46482

Τρεις εβδομάδες μετά, στις 24 Νοεμβρίου όπως διαβάζω στο online Βήμα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε την δήλωση αυτή, λίγο πιο καθαρά αυτή τη φορά. Είπε ότι είχε ενημερώσει τους δυο υποψήφιους πρωθυπουργούς ότι το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιο ποσοστό. Το επιχείρημα που λέγαμε φαίνεται να στέκει.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=301078&dt=24/11/2009

Θα επανέλθουμε σε λίγο σ αυτή την κατάθεση του κ. Προβόπουλου, αλλά για την ώρα ας πάμε στα πραγματικά περιστατικά με τη σειρά τους.

Η συνάντηση του Προβόπουλου με τον Παπανδρέου γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου 2009. Πριν πούμε ποιοι παρέστησαν, τι συζητήθηκε εκεί και άλλα τέτοια, ας σκεφτούμε λίγο την ίδια την συνάντηση. Γιατί έγινε; Γιατί πάει ο Προβόπουλος να τον συναντήσει και να του πει τα κακά μαντάτα αφού είναι τοποθετημένος από την ΝΔ, και άρα τουλάχιστον συμπαθών προς αυτήν; Η απάντηση είναι βέβαια εξαιρετικά απλή. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει και δεν δεσμεύεται απ την κυβέρνηση της ΝΔ αφού είναι ανεξάρτητη αρχή.

Υποχρεωμένος, ε ; Ναι, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει υποχρέωση να ενημερώνει όχι μόνον την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση για τα οικονομικά του τόπου όπως προκύπτει απ τα στοιχεία που η Τράπεζα έχει στην διάθεσή της.

Εδώ συγχωρήστε μου ένα χαμόγελο, που πιστεύω ότι θα διατηρήσει την ιδιότητα της μεταδοτικότητας έστω και μέσω Internet. Καλά, και γιατί δεν τον συνάντησαν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης; Ακόμη κι αν η πρωτοβουλία για την συνάντηση ανήκε στον Προβόπουλο, ενδεχόμενη αίτηση απ τους άλλους αρχηγούς θα του επέβαλε να τους συναντήσει κι αυτούς. Αλλιώς βέβαια θα ετίθετο θέμα ελλιπούς ενημέρωσης, αυταρχικής συμπεριφοράς του διοικητή και άρα της κυβέρνησης, φωνές της ελάσσονος αντιπολίτευσης για συμπαιγνία των δυο μεγάλων κομμάτων, διαμαρτυρία του Παπανδρέου και προτροπή προς τον διοικητή να τους συναντήσει, και στο τέλος μπροστά στο πελώριο ζήτημα που θα εδημιουργείτο ο Προβόπουλος θα αναγκαζόταν να υποκύψει.

Επομένως οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων είτε δεν ζήτησαν είτε αρνήθηκαν μια αντίστοιχη συνάντηση. Θα δεχθώ την επιεικέστερη γι αυτούς εκδοχή, ότι δεν την ζήτησαν. Γιατί βρε παιδιά;

Η απάντηση φυσικά είναι ευνόητη. Η άγνοια, έστω και με την μορφή του στρουθοκαμηλισμού μας επιτρέπει να κινούμεθα στο ευρύτατο φάσμα των ιδεολογικών μας φαντασιώσεων αδιαφορώντας απολύτως για την πραγματικότητα. Το γνωστό αγγλικό «ignorance is bliss» είναι σταθερά το motto όλων των ρομαντικών. Βρισκόμαστε στο ευτυχέστατο σημείο όπου ακόμη και μια συνάντηση με τον Προβόπουλο αποτελεί ένδειξη διαθέσεων συμβιβασμού, άρα δεξιάς στροφής για κάποιους δήθεν αριστερούς.

Συμπέρασμα πρώτο: Η ελάσσων αντιπολίτευση δεν δικαιούται να κατηγορεί τον Παπανδρέου ότι ήξερε, αφού η ίδια θα πρέπει να κατηγορηθεί κατά μείζονα λόγο ότι δεν ήθελε να ξέρει. Ναι, αλλά μήπως δικαιούται η μείζων αντιπολίτευση; Ε μη τρελλαθούμε εντελώς. Μπορείς να κατηγορείς κάποιον ότι αποκρύπτει το δικό σου έγκλημα και ταυτοχρόνως να μη θες εσύ να κατηγορηθείς γι αυτό; Άσε που κι εσύ το αποκρύπτεις, βέβαια. Και μάλιστα το αποκρύπτεις χοντρά μιλώντας για έλλειμμα της τάξης του 6% όταν στην πραγματικότητα είναι το διπλό και βάλε. Άσε που δεν το αποκρύπτεις μόνον απ τον ελληνικό λαό, αλλά κι απ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα σε πιάσει οσονούπω και θα θεωρήσει το κράτος σου αναξιόπιστο, με βαρύτατες συνέπειες που ήδη υφιστάμεθα.

Όλα αυτά βέβαια απαντούν στις επικρίσεις των άλλων κομμάτων. Δεν απαντούν όμως στους σοβαρούς, αμερόληπτους πολίτες, που ακόμη κι αν αντιληφθούν ότι η συμπεριφορά των υπόλοιπων κομμάτων είναι χειρότερη, δεν μπορούν παρά να κουμπωθούν απέναντι και στην κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι ότι κι αυτή ενδεχομένως είναι ένοχη ανειλικρίνειας. Αυτούς τους πολίτες εξάλλου υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο κ. Χατζηνικολάου του οποίου προχθεσινή παρατήρηση προς την συμπαθούσα το ΠΑΣΟΚ δημοσιογραφίνα του πάνελ του ήταν «ξέρουμε ότι τα ήξεραν, ας μη μας έταζαν λοιπόν παραδείσους προεκλογικά». Και σε πολύ αυστηρό τόνο φυσικά.

Όπως τόνιζα στο προηγούμενο post για τις ισορροπίες Nash, ενδεχόμενη καχυποψία των πολιτών προς την κυβέρνηση, της οποίας το κούμπωμα που προξενεί η λογικοφανέστατη αυτή παρατήρηση αποτελεί προανάκρουσμα, θα σήμαινε ευθέως την αποτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας αλλαγής. Γι αυτό είναι σημαντικό το ζήτημα.

Ας πάμε λοιπόν στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας, τον ίδιο τον κ. Προβόπουλο. Φυσικά αυτός έχει την ευθύνη να λέει τα σωστά νούμερα ακόμη κι αν δεν είναι ευχάριστα. Καλώς λοιπόν τα είπε στον Παπανδρέου. Όμως μια έρευνα για να είναι πλήρης, όπως μάθαμε όλοι στο δημοτικό πρέπει να απαντά στα ερωτήματα «ποιος, πού, πότε, τι, πώς και γιατί». Το ποιος, το πού και το πότε δεν χρειάζεται βέβαια να τα ψάξουμε άλλο. Αλλά τα υπόλοιπα δεν είναι αρκετά διευκρινισμένα. Ας δούμε λοιπόν λίγο το ιστορικό της υπόθεσης.

Απ τις 2 Αυγούστου, το Βήμα δημοσίευσε πληροφορίες από ανεπίσημες αναφορές του κ. Προβόπουλου προς την κυβέρνηση της ΝΔ ότι το έλλειμμα του δημοσίου θα κινηθεί γύρω στο 8%.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=302000&dt=29/11/2009


Συμπέρασμα δεύτερο: Ο κ. Χατζηνικολάου, όπως και όλοι οι άλλοι διάσημοι καθοδηγητές της κοινής γνώμης ήξερε ή ώφειλε να ξέρει για έλλειμμα της τάξεως τουλάχιστον του 8% απ τις 2 Αυγούστου. Κι επομένως θα ώφειλε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε όλους τους τόνους τότε, όχι τώρα. Το θέμα βέβαια που παραμένει είναι αν ο κ. Παπανδρέου ήξερε κάτι περισσότερο απ αυτό ή όχι, και πότε το έμαθε. Ας προχωρήσουμε όμως στα στοιχεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η κατάσταση πυροδότησε την ενδοκυβερνητική συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν εκλογές αμέσως. Σιγά – σιγά η συζήτηση έγινε κοινό μυστικό που τελικώς δημοσιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο κ. Καραμανλής να ζητήσει απ τον κ. Προβόπουλο προσωπική ενημέρωση στο Μαξίμου στις 2 Σεπτεμβρίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Καραμανλής προκήρυξε τις εκλογές, κι αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε.

Συμπέρασμα τρίτο: Οι εκλογές έγιναν επειδή ακριβώς η κυβέρνηση δεν άντεχε την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών δεδομένων εκ των επισημοτάτων χειλέων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η προπαγάνδα της ΝΔ θα κατέρρεε. Ο κ. Σουφλιάς είχε δίκιο όταν έλεγε εν είδει Πυθίας, όπως τα ΜΜΕ τότε συμπέραιναν αγνοώντας τα νούμερα, ότι η επιλογή πρόωρων εκλογών ωφελούσε εκτός από τον τόπο και την ίδια την ΝΔ. Γι αυτό εξάλλου και ο κ. Καραμανλής πρότεινε το πρόγραμμα εξαιρετικής σκληρότητας που είδαμε κι ακούσαμε. Αυτό όμως οδηγεί αμέσως και στο επόμενο βήμα.

Συμπέρασμα τέταρτο: Προφανώς όλα τα προηγούμενα τερτίπια δεν θα είχαν την παραμικρή αξία για την κυβέρνηση αν ο κ. Προβόπουλος βγαίνοντας απ το Μαξίμου κοινοποιούσε τα νούμερα που ανέφερε στον πρωθυπουργό. Προφανώς στην διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε να μην ανακοινωθούν τα νούμερα απ τον κ. διοικητή, ο οποίος όπως όλοι ξέρουμε ετήρησε την συμφωνία μια χαρά, δεν άφησε να βγει τίποτε παραέξω κι εμείς μείναμε με την εντύπωση ενός ελλείμματος το πολύ γύρω στο 8% που μάθαμε απ μια ένοχη διφορούμενη δήλωση του κ. Παπαθανασίου δυο - τρεις μέρες πριν τις εκλογές, αν το θυμάστε.

Πάμε λοιπόν παρακάτω. Περίπου μια βδομάδα μετά την 2α Σεπτεμβρίου, στις 8 του μήνα, γίνεται η περιβόητη συνάντηση Παπανδρέου – Προβόπουλου, παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου και της κ. Κατσέλη, τους οποίους προφανέστατα ο κ. Παπανδρέου ήδη προώριζε για ηγεσίες των οικονομικών υπουργείων.

Για το τι συζητήθηκε μεταξύ τους έχουμε δυο πηγές πληροφόρησης, τον κ. Παπανδρέου και τους συν αυτώ απ τη μιά, και τον κ. Προβόπουλο απ την άλλη. Αν σ αυτούς προσθέσουμε τους δημοσιογράφους, που βέβαια απ αυτούς πήραν τις πληροφορίες τους αλλά για μας είναι άλλη πηγή, το σύνολο πηγών είναι τρείς. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου, αλλά και η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχουν μιλήσει για την συνάντηση αυτή απ όσο ξέρω, μας μένουν οι άλλες δυο, ο κ.Προβόπουλος και τα ΜΜΕ. Θ’ αρχίσω απ τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αγγέλη του Αθήνα 984 την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια μέρα μετά την συνάντηση, ο κ. Προβόπουλος είχε δηλώσει στους συνομιλητές του ότι το έλλειμμα θα έκλεινε πάνω από το 7-8%, συμφωνώντας με τα όσα εκ των υστέρων βέβαια γράφει το Βήμα.

Πηγή: http://www.athina984.gr/node/64795

Μπορούμε βέβαια να θεωρήσουμε ότι πηγή του κ. Αγγελή ήταν κάποιος εκ των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη. Μπορούμε επομένως να πούμε ότι από τότε το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενο ότι χαλούσε η προεκλογική του εκστρατεία μια και θα αναγκαζόταν να πάρει σκληρά μέτρα, ξεκίνησε από τότε τα ψέμματα προετοιμαζόμενο για την κυβερνητική του θητεία. Αλλά σ αυτή την περίπτωση προκύπτουν νέοι συλλογισμοί ακόμα πιο ενδιαφέροντες.

Κατά τι θα ωφελείτο ο κ. Παπανδρέου να συμφωνήσει κι αυτός με την τακτική του Καραμανλή και να σιωπήσει για τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας; Ο μεν Καραμανλής είχε σαφέστατο προσωπικό και κομματικό όφελος απ αυτό, είναι περίπου βέβαιο ότι ανακοίνωση των πραγματικών μεγεθών θα εξαφάνιζαν τις ήδη μικρές πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές. Ο Παπανδρέου όμως; Σε τι θα τον συνέφερε αυτή η συνενοχή αφού επιπλέον ωφελούσε τον αντίπαλό του;

Μια μόνο ενδεχόμενη απάντηση μπορώ να βρω σ αυτό το ερώτημα. Αν αυτά τα δεδομένα έβγαιναν στα φόρα απ τις 9 Σεπτεμβρίου, οι κακές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία θα σερνόντουσαν διεθνώς για ένα ακόμη μήνα, και μάλιστα προεκλογικό, όπου με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει οποιοδήποτε μέτρο οι συνθήκες του αναγκαίου δανεισμού θα επιδεινωνόντουσαν τόσο ώστε θα έστελναν την ελληνική οικονομία στα τάρταρα, απ τα οποία μια ανάσα βρισκόμαστε έτσι κι αλλιώς.

Μου πέρασε βέβαια απ το μυαλό και μια δεύτερη εκδοχή, την οποία όμως απέρριψα γρήγορα : Να δήλωσε ο κ. Προβόπουλος στους παριστάμενους ότι η συζήτηση ήταν off the record κι ότι αν κοινοποιούσαν τα λεχθέντα θα τους διέψευδε δημοσίως. Σ αυτή την περίπτωση όμως μετά τις εκλογές ο κ. Προβόπουλος θα ήταν εντελώς έκθετος. Κι εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν μπορεί, ούτε χρειάζεται να απειλεί τον μέλλοντα πρωθυπουργό. Έχει κι άλλους τρόπους, όπως θα δείτε πιο κάτω.

Δεν εξετάσαμε ακόμη το άλλο σκέλος της υπόθεσης, την πιθανότητα να λέει αλήθεια ο κ. Αγγελής. Τότε όμως ο κ. Προβόπουλος ψεύδεται όταν μετεκλογικά δηλώνει ότι τους μίλησε για έλλειμμα γύρω στο 12%. Αλλά μίλησε όντως για έλλειμμα της τάξης του 12% ή όχι; Τι ακριβώς είπε ο κ. Διοικητής; Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά αυτά που δήλωσε στην συνέντευξη στην Καθημερινή αλλά και στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που στην αρχή τα πήραμε λίγο αψήφιστα.

Αντιγράφω απ το free city στην online έκδοσή του.

Ένα βράδυ πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το έλλειμμα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ για το ίδιο θέμα ενημέρωσε στη συνέχεια και τον κ. Παπανδρέου. «Οφείλω να πω ότι είχα ενημερώσει τον πρώην Πρωθυπουργό πως το έλλειμμα, με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου που ήξερα- το 8%-, έβαινε προς διψήφιο ποσοστό», παραδέχθηκε ο κ. Προβόπουλος. «Τον ίδιο προβληματισμό μετέφερα και στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Λούκα Κατσέλη, σημερινή υπουργό Οικονομίας. Μπορούσε όμως κανείς να δει με μια μηχανιστική απλοϊκή ότι αν δεν πάρεις πολύ γενναία μέτρα, θα σου φύγει το πράγμα και θα πας στο 12% και παραπάνω».

Πηγή: http://www.freecity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1735:2009-11-25-06-56-36&catid=1:2009-07-02-05-32-13&Itemid=7


Προσέξτε την λεπτεπίλεπτη διατύπωση του κ. Διοικητού. Ενώ εξομοιώνει την ενημέρωση που έκανε στους κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, στην πραγματικότητα λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα γι αυτούς. Για μεν τον κ, Καραμανλή δηλώνει ότι του είχε πει για ένα 8% που έβαινε προς διψήφιο. Κρατάω ότι το διψήφιο μπορεί να έχει σοβαρή διαφορά απ το 12.7% όπου καταλήξαμε, αλλά πάω παρακάτω γιατί υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον στα λόγια του.

Για τον κ. Παπανδρέου ο κ. Διοικητής δεν μιλάει για νούμερα. Του μετέφερε όπως λέει τον προβληματισμό του. Και τα νούμερα, τα διψήφια νούμερα; Ε, αυτά θα μπορούσε ο κ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ να τα συμπεράνει με μηχανιστική απλοϊκή λογική. Και προσέξτε το εναντιωματικό «όμως» στην διατύπωσή του. Κι επειδή όταν ήμουν μικρός μ άρεσε κι εμένα να παίζω με τις λέξεις και είχα μάθει να παίζω πολύ καλά, ειδικά όταν είχα βρώμικη τη φωλιά μου, θα διαβάσω τα υπό του κ. Διοικητή λεχθέντα ανάποδα.

Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε μόνο να συμπεράνει τα νούμερα. Και βέβαια θα μπορούσε να συμπεράνει και το διψήφιο ποσοστό, αλλά αυτό θα γινόταν με μηχανιστικό και απλοϊκό τρόπο, κι επομένως το συμπέρασμά του θα ήταν έκθετο σε οποιοδήποτε έλεγχο. Σωστά;

Η πλακούλα όμως συνεχίζεται παρακάτω. Ο κ. Διοικητής απευθύνεται στην Βουλή κι εγώ αντιγράφω απ το in:

«Όπως γνωρίζετε, η ΤτΕ παρακολουθεί και δημοσιεύει κάθε μήνα το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία αυτά έδειχναν ότι το έλλειμμα ήταν όλους τους μήνες φέτος περίπου διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό. Για παράδειγμα, πριν από τις εκλογές δημοσιεύσαμε, (συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου) το ταμειακό έλλειμμα του 8μήνου, που έφθανε στο 8% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μπορούσε να γίνει εκτίμηση ότι το δωδεκάμηνο θα έκλεινε με διψήφιο ποσοστό, αν δεν λαμβάνονταν στο υπόλοιπο του έτους γενναία διορθωτικά μέτρα».

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1078345&lngDtrID=251

Το κείμενο φαίνεται αθώο. Αθώο, αν δεν προσέξει κανείς το επίθετο ταμειακό πριν την λέξη έλλειμμα. Τι πρόβλημα έχει η λέξη ταμειακό; Ας μας τα πει ο ίδιος ο κ. Διοικητής, όπως τα είπε στην επιτροπή παρουσιάζοντας την έκθεσή του.. Αντιγράφω απ το Έθνος online:

«Η Ενδιάμεση Έκθεση που σας παρουσιάζω σήμερα δεν περιλαμβάνει αριθμητικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναφέρει όμως τα ταμειακά στοιχεία του εννεαμήνου δηλαδή το ποσοστό 9,9% του ΑΕΠ … ».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=8544815

Ο κ. Προβόπουλος παίζει ακόμη και στην έκθεσή του προς την βουλή με την διαφορά μεταξύ ταμειακών και εθνικολογιστικών στοιχείων. Λιγάκι χονδρικά, η διαφορά είναι ότι στα εθνικολογιστικά στοιχεία μπορεί να βρίσκονται ποσά που δεν υπάρχουν στο ταμείο, όπως ας πούμε έσοδα από ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου κάθε χρόνου, που εγγράφονται μεν στο έτος αυτό λογιστικά, μπαίνουν όμως πραγματικά στο ταμείο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου. Επομένως στο τέλος του χρόνου υπάρχουν θεμιτά έσοδα που δεν βρίσκονται στο ταμείο κι αυτά συνήθως είναι 2-3 εκατοστιαίες μονάδες. Δηλαδή ο κ. Προβόπουλος μπορεί να τους μίλησε προεκλογικά για ταμειακό έλλειμμα διψήφιο, αυτό όμως σημαίνει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7% έως 8%.

Στέκει η υπόθεσή μας; Μα δεν μπορεί να στέκει καμμιά άλλη. Το θέμα είναι εξαιρετικά απλό. Δείτε γιατί.

Ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε ξανά με την ομάδα Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη 4 μόλις μέρες μετά τις εκλογές, πριν η κυβέρνηση κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις, στις 8 Οκτωβρίου. Κατά την έξοδό του απ το μέγαρο Μαξίμου έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους και τις κάμερες, εις επήκοον όλων των Ελλήνων. Αντιγράφω από το nooz.gr:

"Εγώ αισιοδοξώ ότι το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 10%", δήλωσε ο κ. Προβόπουλος κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου …

Πηγή : http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=344053&cid=15

Εξάλλου το ίδιο δήλωσε και στην σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη δυο μέρες πριν. Και εκεί είχε πει ότι το έλλειμμα θα κινηθεί γύρω στο 10%. Και αυτό το βρίσκω στην Αυγή αυτή τη φορά, το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χρησιμοποιεί τον Προβόπουλο για να αντιπολιτευθεί τον Παπανδρέου. Έτσι, για να μη σκεφτείτε ότι παίρνω τα δεδομένα μου απ όπου με βολεύει.

Πηγή : http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=496561

Και βέβαια τα της δηλώσεως του κ. Προβόπουλου έξω απ το Μαξίμου μπορείτε να τα βρείτε και στην Αυγή της ίδιας μέρας. Αρκεί να αλλάξετε την ταυτότητα του άρθρου στο τελευταίο link και να το κάνετε 496683.

Και τώρα η χαμογελαστή ερώτηση: Θα ήταν δυνατόν ο κ. Προβόπουλος να λέει ειλικρινώς στις 8 Σεπτεμβρίου στον κ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα, εννοώ το δημοσιονομικό, θα πάει στο 12%, και ένα μήνα αργότερα βγαίνοντας απ το Μαξίμουνα αισιοδοξεί ότι δεν θα περάσει το 10%; Δηλαδή σε προεκλογική περίοδο μαζεύτηκαν τα οικονομικά; Μα αν είναι έτσι, και για παγκόσμια πρώτη άξια εγγραφής στο βιβλίο Guinness πρόκειται, και πρέπει να κάνουμε εκλογές δυο τρείς φορές το χρόνο μπας και συνέλθει η οικονομία μας.

Κι αν δεν με πιστεύετε, να και άλλη δήλωση του κ. Προβόπουλου όταν ερωτάται ευθέως πια για το αν είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξεως του 12%. Αντιγράφω πάλι απ το Βήμα απ το ίδιο link με πριν :

«Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, δεν ανέφερε ποτέ το 12,7% που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Και εξηγεί ότι δεν μπορούσε να πει κάτι τέτοιο επειδή στηριζόταν σε ταμειακά στοιχεία και όχι σε εθνικολογιστικά τα οποία παρακολουθεί και γνωρίζει η εκάστοτε κυβέρνηση»

Πηγή: : http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=302000&dt=29/11/2009

Συμπέρασμα πέμπτον: Ο κ. Προβόπουλος παίζει με διατυπώσεις και αριθμούς. Στον κ. Παπανδρέου προεκλογικά μιλάει για ταμειακό έλλειμμα διψήφιο, και βέβαια χωρίς καμμία ακρίβεια. Ο κ. Παπανδρέου μπορεί μόνον να υποθέσει με βάση τα δεδομένα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να είναι γύρω στο 7%-8% με βάση τα όσα του λέει ο κ. Διοικητής.

Νομίζω πως τα στοιχεία είναι αρκετά για να μας επιτρέψουν μια αναπαράσταση του εγκλήματος καθώς και την κατανομή της ενοχής.

Καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή δεν χρειαζόταν να είναι κανείς ιδιαίτερα ευφυής για να καταλάβει ότι τα οικονομικά μας δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Ο τελευταίος προϋπολογισμός της μιλάει για έλλειμμα 3.7%. Βεβαίως η πραγματικότητα διαφωνεί με τις προβλέψεις του κ. Παπαθανασίου και ο κ. Προβόπουλος το αντιλαμβάνεται πριν τον Αύγουστο. Δυστυχώς δεν ενημερώνει κανένα εκτός της κυβέρνησης και στέλνει μόνο ανεπίσημες εκθέσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών μιλώντας για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 8%. Προσέξτε, δημοσιονομικό. Και βέβαια δεν κάνει και τίποτε εκτός απ αυτό, παρόλο που είμαστε σε χοντρό κατήφορο, έτσι;

Αρχίζει λοιπόν το πανηγύρι του ενδοκομματικού πολέμου χαρακωμάτων που διαρκεί περίπου ένα μήνα, κατά τον οποίο ενδεχομένως ο κ. Παπαθανασίου περιμένει να κινηθεί η αγορά επειδή έδωσε κίνητρα στους αντιπροσώπους αυτοκινήτων και κλιματιστικών, μπας και του προκύψει κάνα έσοδο από φόρους νάχει να πορεύεται. Έμπορος είναι ο άνθρωπος, σου λέει αν κινηθεί το εμπόριο βολευτήκαμε. Και μαζί του περιμένει και ο κ. Καραμανλής που τον εμπιστεύεται. Τώρα το γιατί τον εμπιστεύεται είναι εντελώς άλλο θέμα, μάλλον αρμοδιότητας ψυχολόγου, μη με ρωτάτε.

Εν πάση περιπτώσει, στις 2 Σεπτεμβρίου τα πράγματα έχουν φυσικά εξελιχθεί πολύ άσχημα και ο κ. Καραμανλής προσκαλεί στο Μαξίμου τον κ. Προβόπουλο. Ο κ. Διοικητής του λέει τα κακά μαντάτα και ο Καραμανλής προκηρύσσει εκλογές αυθημερόν. Φυσικά ζητάει απ τον κ. Προβόπουλο να μη πει κιχ παραέξω. Κι ο Προβόπουλος, απολύτως υπάκουος, δεν λέει τίποτε.

Μετά από 6 μέρες ο κ. Προβόπουλος συναντάται με τον κ. Παπανδρέου. Του λέει ότι τα ταμειακά ελλείμματα τώρα είναι στο 7%-8% κι ότι ενδεχομένως έως το τέλος του χρόνου θα πάνε σε διψήφιο νούμερο. Ο κ. Παπανδρέου με βάση αυτά τα δεδομένα πρέπει να δεχθεί δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου γύρω στο 8%. Φυσικά ο κ. Παπανδρέου ξέρει πολύ καλά την γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ, Διοικητής και προετοιμάζεται για χειρότερα. Γι αυτό ρωτάει τον κ Καραμανλή στο debate με σημασία αν όντως τα νούμερα είναι αυτά που λέει ή πολύ χειρότερα. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε, για τρείς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι δεν έχει τρόπο να ξέρει, ούτε καν να υποθέτει το τραγικό 12.7%. Και βέβαια ακόμη κι αν το υπέθετε, η ουσία της πολιτικής του δεν μπορεί να αλλάξει. Την έχει κτίσει εδώ και πολύ καιρό, όπως οι αναγνώστες αυτού του blog γνωρίζουν καλά, κι έτσι κι αλλιώς θεωρεί ότι είναι η μόνη που μπορεί να δώσει αποτελέσματα, όσο κακές και να ‘ναι οι συνθήκες. Μόνο η ταχύτητα των ενεργειών του μπορεί να αλλάξει και οι λεπτομέρειες των αριθμών. Γι αυτό και αποφεύγει να δώσει νούμερα στους δημοσιογράφους που τον ρωτάν επιμόνως πόσο φόρο θα πληρώσει όποιος έχει εισόδημα 30.000 € δίνοντας πλεονέκτημα στον κ. Καραμανλή.

Ο δεύτερος είναι ακόμα πιο σοβαρός. Αν βγει και μιλήσει για το ενδεχόμενο διψήφιου δημοσιονομικού ελλείμματος απ την ενημέρωσή του, ο κ. Προβόπουλος θα τα αρνηθεί λέγοντας ότι ο τρόπος που προέκυψε το συμπέρασμα είναι μηχανιστικός και απλοϊκός. Και βέβαια μαζί του θα συμφωνήσει ο Καραμανλής και όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί, κατηγορώντας τον για κινδυνολογία και προετοιμασία σκληρής λιτότητας μετά τις εκλογές, τις οποίες έτσι κινδυνεύει να χάσει.

Ο τρίτος όμως λόγος είναι εμπόδιο αδύνατο να υπερπηδηθεί. Τον είδαμε ήδη. Η εικόνα της χώρας στις αγορές θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, γιατί θα μεσολαβεί ένας προεκλογικός μήνας, δηλαδή ένας μήνας οργίου σπατάλης μέχρι την στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο. Και επομένως, ακόμη κι αν εκλεγεί τα πράγματα θα είναι περίπου μη ανατάξιμα.

Στο μεταξύ οι υπόλοιποι παίζουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους εκ του ασφαλούς. Ο κ. Καραμανλής τον κατηγορεί για έλλειψη σχεδίου και αναξιοπιστία επειδή δεν δίνει αριθμούς. Οι ηγέτες της παραδοσιακής αριστεράς αποφεύγουν να δουν καν τον κ. Προβόπουλο και θεωρούν ότι έτσι έχουν το ελεύθερο να λένε ότι θέλουν. Κατηγορούν λοιπόν τον κ. Παπανδρέου ότι ακολουθεί δεξιά πολιτική επειδή δεν υπόσχεται αρκετές αυξήσεις απ το οδωδός και τυμπανιαίον πτώμα της ελληνικής οικονομίας. Κι ο κ. Καρατζαφέρης βαράει όπου νάναι.

Και βέβαια όλα αυτά που είπαμε είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν σε τηλεοπτικό χρόνο. Γι αυτό ακόμα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να απαντήσει στα παιχνιδάκια του κ. Προβόπουλου. Γι αυτό ο κ. Χατζηνικολάου, ως μη ώφειλε, κατηγορεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου για αποκλίσεις απ τις παραδείσιες προεκλογικές εξαγγελίες του. Εξάλλου το δημοσιογραφικό παιχνίδι είναι πολύ εύκολο, κανείς δεν τον ρωτάει καν ποιές ήταν αυτές οι υποσχέσεις παραδείσου στα όσα προεκλογικά έλεγε ο κ. Παπανδρέου και τι δεν τηρεί απ όσα υποσχέθηκε. Ευτυχώς υπάρχει και το Internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου